Om

Just nu rasar i Sverige en het debatt mellan å ena sidan dom som är bekymrade över den piratkopiering av upphovsrättskyddat material som försiggår på internet – musik, filmer, böcker och dataprogram; å andra sidan dom som ser detta som en fantastisk tillgång värd att bevara. Stöld eller gratis grejjer till alla?

För min del kan jag säga att upprinnelsen till intresset i var rättegången mot den ökända bit-torrent webplatsen ”Pirate Bay”. Pirate bay är, som bekant, en bittorrent-sajt som öppnades sent 2003, och på något sätt kommit att symbolisera hela företeelsen med piratkopiering och brott mot upphovrätten, ett fenomen som har förekommit under betydligt längre tid än så. Det förhållandevis hårda utslaget i tingsrätten kom att uppfattas av den breda allmänheten som högs orättvist, medan andra välkomnade rättvisa. Det var den ganska uppseendeväckande domen som fick mej att öppna ögonen. Vad är det som pågår?!

Innan Pirate Bay så var den så kallade FRA-lagen hårt omdebatterad, och genomklubbad i riksdagen. Sen, strax efter den kom IPRED-lagen som ger en upphovsman rätt att identifiera den som ertappas med s.k. illegal fildelning. Många internet-aktivister svarade med protester som följd. Här kan man ana en betydligt mer allvarlig sida av probematiken, den om den personliga integriteten. Hur mycket ska jag, som enkel internet-användare finna mej i att bli övervakad och kontrollerad för att att frebygga brott? Men allt det kröp under min radar, delvis för att jag till viss del sympatiserar med FRA-lagen, även om beslutsfattarna fattade det hela fel. IPRED brydde jag mej inte heller om, jag fildelar inte.

Men TPB-rättegången fick mej att gå tillbaks i tiden, och skaffa mej en bild över vad som pågår. Hur kan ett gäng småkillar tillmätas sådana och skadestånd straff för att tillhandahålla en simpel sökmotor? Vad hindrar i så fall att Google eller YouTube blir stämda och stängda?

Nu har alltihop blivit gravt polariserad, där sakargument många gånger får stå åt sidan för schabloniserande och personangrepp. Här på denna plats vill jag framföra en del mera (som jag hoppas) nyanserade synpunkter på hela problematiken; för den är inte okomplicerad. Däremot är den viktig; fildelningen är bara den första av konflikter vi kommer att se mellan internet och det övriga samhället. Viktiga mänskliga rättigheter ställs mot varandra; integritet kontra äganderätt, begreppen producent och konsument rörs ihop, idén on avsändare och mottagare utmanas.

Nu möts visionärerna med lagstiftarna och politiken. Vart ska det sluta? Just nu känns alltihop som ett stort Vansinne!

Annonser
  1. 04 juli 2009 kl. 22:31

    Håller med till fullo, verkligen…

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: