Hem > Internet, Kultur > Bokförlagen har inget att frukta

Bokförlagen har inget att frukta

Senast ut i raden av etablerade brancher som anser sej ekonomiskt drabbade av piratkopiering är bokförlagen. För musikbranchen är ju slaget redan förlorat, och man vill inte följa i dess fotspår. Förlusten där är ringa, då det egentligen bara är handelshusen av upphovsrätterna som ser vikande intäkter. Kreatörerna, musikerna, får numera istället en större del av kakan. Så långt allt gott.
Men musikindustrin skiljer sej från bokförlagen på några viktiga punkter:

1. Konsumtionsmönster

En låt varar 2-3-4 minuter eller så, vilket gör att man enkelt kan konsumera hundratals musikstycken om dagen i sin iPod eller mp3-spelare. Det skapar behovet att ha med sej ett veritabelt bibliotek av musik om det ska fylla en skoldag, eller bara en tunnelbaneresa. Vilken modern mp3-spelare som helst idag har kapacitet för tusentals låtar, motsvarande en rejäl skivsamling (det kostar ungefär 400 000 kr att fylla den största iPoden).
Å andra sidan läser de flesta bara en bok åt gången, och den boken tar någon vecka att ta sej igenom. Och inte är den stor heller, det är inga problem alls att ha den i portföljen (skolväskan), och det går enkelt att slänga in en pocket eller två i handbagaget på om man ska ut på en längre resa. Hemma ryms flera stycken på nattduksbordet. Till skillnad från musik finns här alltså inget behov att på samma sätt ha med sej ett bibliotek.

2. Paketering

Tidigare var man tvungen att köpa en hel CD- eller LP-skiva för att få tag på de fåtal låtar som var intressanta. Numera handlar man låtar styckevis online, vilket innebär att de dåliga låtarna aldrig bidrar till kassaflödet på samma sätt som tidigare. Redan där förlorar musikindustrin 50-75% av sina intäkter när konsumenterna köper enstaka hitlåtar istället för hela album.
En bok däremot, säljs ju styckevis redan som det är. Det är knappast meningsfullt att köpa enstaka kapitel ur en bok (möjligtvis för studenter då). Så att gå digitalt innebär ingen förlust i det avseendet.

3. Prissättning

Musikindustrin har alltid envisats med att ta lika mycket betalt för en skiva i mp3-format eller en CD, eller för den delen enligt många det överlägsna vinylformatet. Detta till trots att musiker och audiofiler enats om att mp3-formatet är kvalitativt underlägset det mera högkvalitativa digitala CD- eller det analoga LP-formatet.
Den biten har bokförlagen sedan länge förstått. Det är skillnad på en inbunden bok, som man ger bort i julklapp eller som man väljer för att man verkligen älskar just den författaren. Den står som prydnad i bokhyllan hemma. En sådan kan kosta från ett par hundralappar till många hundralappar för en cofee-table-bok i bokhandeln.
Pocketboken kan man plockar upp i Pressbyrån för några tior, som man sen slänger eller ger bort efter att man läst den. Oftast hamnar de nog i kartonger på vinden innan de går till återvinningen några tiotal år senare.
Sättet att konsumera produkten har betydelse, även om innehållet är detsamma alltså. Det förstod bokförlagen för länge sedan.

Så vad säger detta oss om den efterlängtade/fruktade läsplattan?

Man vill få läsplattan att likna boken så långt som möjligt, så att man ska kunna använda den som en riktig bok. Reflekterande skärm, liksom boksidan, funktioner för att kommentera, precis som i boksidans marginal. Varför ska jag som konsument betala pengar för samma elektroniska bok med olika innehåll, istället för olika böcker? Och varför vill jag ha ytterligare en apparat? Det finns två olika svar till hypen kring bokplattan.
För det första, bokplattan utgör ett shoppingfönster mot bokförlagen. Iden är att jag inte bara kan läsa böcker på bokplattan, jag kan också köpa nya böcker via den. Det är positivt, så länge jag inte behöver olika läsplattor för olika förlag.
För det andra, bokplattan är en utmärkt plattform för DRM, Digital Right Management. Bara de av bokförlagen godkända läsplattorna kan visa bokens innehåll, andra läsare göre sig icke besvär. Så icke heller iPones, laptops tablet-PCs eller andra datorer. Och då är vi inne i samma inlåsning som redan är fallet med
kabel-TV. Vill du läsa böcker? Ännu en apparat alltså.
Andra bloggar om eboken: Rick FalkvingeÅsikter Om Allt
I media: DN, DN, SvD, SvD
Annonser
Kategorier:Internet, Kultur
 1. 16 januari 2010 kl. 1:12

  1. DRM funkar inte. Det finns alltid sätt att kringgå DRM och det gör att det ganska snabbt kommer att komma DRM-fria läsare och att alla e-böcker kommer att finnas på peer-to-peer-nätverk efter ett ganska kort tag.

  2. Du har missat en av de starkaste drivkrafterna för e-böcker. Jag har c:a 200 hyllmeter böcker hemma. Om jag kunde lagra dem på en hårddisk och ladda ned till en läsplatta så skulle jag utan tvekan göra det. 200 hyllmeter tar massor av plats! Vissa böcker skulle naturligtvis bli kvar, eftersom de innehåller illustrationer, och några är uppslagsverk som inte passar på läsplattor, men jag skulle säkert kunna bli av med 150 hyllmeter.

 2. Peter
  16 januari 2010 kl. 4:05

  Intressant skrivet.
  Dock tror jag att folk redan är så trötta på DRM att de kommer välja bort läsplattor de inte kan läsa det de vill på. Det finns inget i dag defacto format för e böcker med en dominerande marknadsandel. Vilket redan nu skapat en splittrad marknad. I förlägningen inser konsumenter att de lika gärna kan köpa en pappersbox. Den tar aldrig slut på batteriet, kan läsas både ute som inomhus även i dåligt ljus som tex i sängen. Har känslan av att vända ett äkta pappersblad. Använder så värst många möjligheten att göra marginal markeringar idag?! Bortsett från studenter då. Inte vad jag vet iaf.
  Behöver någon mer än 1-2 böcker med sig när man reser i genomsnitt? Inte så troligt. Återigen det är annorlunda för studenter.
  Därför tror jag att läsplattan tills vidare kommer att få litet genomslag.
  Vad gäller format finns där redan utmärkta öppna format dock utan DRM förståss.
  Jag tror istället på ett mervärdes koncept.
  Om du köper en inbunden bok tex istället för den billiga pocketboken så får du också en kopia i ebooks format som du kan läsa. Alternativt kan tex företag erbjuda både avsnitt och hela böcker i reklamkampanjer.
  Eftersom de inte finns ebooks i i pocket lär ju priset bli allt viktigare.

 3. PopL
  16 januari 2010 kl. 21:30

  Jag håller med om DRM, det ställer bara till det för laglydiga medborgare utan att egentligen skydda mot piratkopiering. Frågan är bara om bokförlagen ser det så, eller för den delen den genomsnittlige konsumenten? Det vore i vart fall tråkigt om utvecklingen tog den vägen. Hur kul vore det att upptäcka att inga av ens dyrt inköpta böcker plötsligt inte går att läsa för att förlaget gått i putten? Tänk bara på den 1984-historien som Amazon ställde till med nyligen.

  Sen tror jag nog att läsplattan har en plats där ute, den är säkert jättebra på alla sätt och kommer nog att glädja många. Jag tror bara inte att det blir den revolution som det pratas om just nu, eller att den skulle innebära någon större förändring i hur vi läser böcker.

 4. Werner
  18 januari 2010 kl. 4:45

  Försök göra en Ctrl-F i din bokhylla.

 5. 22 februari 2010 kl. 2:18

  Kommer nog aldrig frångå att köpa böcker. Jag vill ha ett eget bibliotek med enbart fantasyböcker och en öppen spis till det. Läsplatta, nej tack, inte för skönlitteratur.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: