Hem > Internet, juridik, Politik > Släck ner Internet!

Släck ner Internet!

Att Black Internet blivit dömda att stänga av en av sina kunder innebär ett skifte i hela piratjakten. Nu ger man sej inte längre bara på dem som man faktiskt menar bryter mot lagen, man ger sej på operatörerna som förmedlar trafiken. Argumentet är att de i sin tur gör sej skyldiga till medhjälp genom att transportera den påstått illegala lasten. Man vill helt egentligen vidga medhjälpsbegreppet i rättssalen. I just detta fallet är kunden inte ens skyldig till intrång i upphovsrätten, bara till medhjälp. Om ens det, fallet är överklagat och kommer upp nu i november. Och dessutom har de ingen relation alls till Black Internet.

Detta kan man tolka som att hela nätbranschen har blivit måltavla; upphovsrättsinnehavarna vill att nätleverantörerna åläggs att övervaka trafiken för att se till att lag och ordning efterföljs på internet. Domen mot Black Internet tyder på att det är dit vi är på väg. Andra exempel finns i bland annat Norge och Holland, och så är trenden i hela världen. Utvecklingen oroar; det anser bland andra Nicklas Lundblad, tidigare policychef på Google och doktor i informatik samt regeringens IT-expert Patrik Fältström. Om operatörerna riskerar ansvar för vad deras kunder hittar på i näten så finns det ju en uppenbar risk att de bara drar ur sladden för att slippa trubbel. Det ser vi redan nu; Black Internet har valt att inte överklaga, utan stänger bara av sajten utan knot. Vilket jag förstår, de försöker drifta ett nät, inte tjusa runt i rättegångssalar till skyhöga kostnader. Och vem försvarar den avstängde kunden? I rättssalen finns bara representater från upphovsrättsorganisationer och (kanske) operatören. Juristen har skrivit ett par kunniga inlägg om de juridiska spetsfundigheterna i fallet (här och här).

På sin blogg beklagar Oscar Swartz att domen inte överklagats, så att vi inte kan få klarhet i hur rättsläget egentligen är. Det vore onekligen intressant att veta. Frågan är om lagen verkligen är som den ska vara, eller om den är feltolkad. Works as intended?

Ska nätbranschen ledas i koppel av upphovsmännen? Om jag satt i nätbranschens sits skulle jag inte acceptera det. I deras ställe skulle jag stänga av internet under 15 minuter vid lämpligt vald tidpunkt, och dirigera om all trafik till en sida som informerar om vilka villkor som är acceptabla. Kanske skulle det väcka liv i oss trötta medborgare och soffliggare?

Hellre det än för alltid.

Uppdatering: Svenskan och DN rapporterar nu att domen överklagats av Black Internet! Goda nyheter, minsann!

Annonser
Kategorier:Internet, juridik, Politik
  1. Edlund, f.d.moderat
    04 september 2009 kl. 7:43

    Opperatörerna borde stänga av Internet helt i Sverige under en vecka. Så fick svenskarna (inklusive korkad justitieminister, ljugande statsminister och tingsrättsdomare) prova på hur det blir om upphovs- och utpressarindustrins slem-advokater får som dom vill.

  2. 19 september 2009 kl. 15:40

    Håller med. Det vore faktiskt en ögonöppnare! Mitt liv skulle bli ganska jobbigt under den veckan, men det skulle det vara värt.

  1. 10 september 2009 kl. 9:28

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: